Planlanan ve Gerceklesen

ac412d4c-46e0-11e3-a62b-22000a9aa503-large[1]Bilgi Guvenligi ile hic bir alakasi yok ama, bu resim bugun LinkedIN’de gordum ve uzerine aklimdan gecenleri paylasmak istedim.

Bu resim “ya, evet, boyle oluyor” diye dovunerek paylasmak pek anlam ifade etmiyor. Buradan dersler cikartmak lazim.

  • Hedef olarak koydugunuz noktaya zaten asla duz sekilde gidemeyeceginizi aklinizdan cikartmayin.
  • Istisare edin. Hedefinizin kesinlikle dogru olduguna inansaniz da, belki birisi size gidecek daha dogru (kolay degil, dogru) bir yol gosterebilir.
  • Planinizin tamamina degil, her adimina ayri ayri “tampon” bolgeler/sureler koyun.
  • Karsilasilabilecek risklerin sadece isinizle veya kendinizle degil, cevrenizdeki insanlarin ruh haliyle de ilgili olabilecegini degerlendirin. Zira, uzun yollar ana planda tek kisilik olsa da, alt basliklari muhakkak farkli degiskenlere/olaylara, bu olaylarin da sizin istediginiz surelerde tamamlanmasina baglidir.
  • Ozellike yazilim projeleri asla duz bir yol degildir. Ekibinizin yeni kutuphaneleri ogrenmesi(oyuna girmesi), birbirine uyum saglamasi (diger 11 oyuncuyu tanimasi), yazilimin vizyonunu ve konseptini kavramasi (hakemi ve sahanin zeminini ogrenmesi) zaman alir. Butun bunlar ilk seferde basariya da ulasmayabilir. Deneyip yanilarak elde edecekleri bu deneyimler, yolunuzu duz olmaktan cikartir. Duz yol beklentisi ile genis capli yazilim projelerine, ozellikle ar-ge projelerine girmeyin.
  • Mumkunse, o yoldan daha once gitmis birkac kisi ile surekli irtibatta olur.
  • Zemini ve gidilecek yolu cok cok cok ve biraz daha cok etud etmeden yola cikmayin. Her detayini tek tek sirasiyla dusunup, tek bir hamleyle kalkip yola cikin.
  • Ar-ge projelerinde bu oldukca zor, zira yeni bir konsept ortaya koyarken zaten neyi bilmediginizi ve ne ile karsilasabileceginizi ongoremediginiz icin bunun adi “arastirma ve gelistirme”. Ar-ge calismalarinda ilk resimi beklemek zaten dogru degil, aklinizda bulunsun.

 

Son olarak, bence bu fotografin fikri “hic bir sey gorundugu kadar kolay degildir” degil. Dogrusu  “Dogru bakip duzgun etud etmezsen tuttugun yoldan hayir gelmez” olmali 🙂

Comments are closed.